İTO Başkanı Şekib Avdagiç’ten Kur ve Enflasyon İlişkisi Uyarısı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kur artışlarının enflasyon ile olan bağının kopmasının ihracatçılar için ciddi bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekti. Avdagiç, “Yıllık bazda kur artışı ile enflasyon arasındaki farkın kur aleyhine 50 puana yaklaşması, endişe verici bir durumdur. Temmuz ayında döviz kuru yalnızca yüzde 0,6 artarken, TÜFE’nin TÜİK verilerine göre yüzde 3,23, İTO verilerine göre ise yüzde 4 oranında yükselmesi dikkat çekicidir. Özellikle tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon gibi geleneksel ürün gruplarında yaşanan daralma ve pazar kaybı önemli seviyelere ulaşmıştır. Kur ile enflasyon arasında daha dengeli bir ilişkinin sağlanmasını bekliyoruz.” dedi.
Avdagiç, İTO’nun ağustos ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisindeki gelişmeleri ve iş dünyasının gündemini değerlendirdi.
Konuşmasında küresel ekonomik gelişmelere de değinen Avdagiç, dünya genelinde büyümenin baskı altında kalmaya devam ettiğine işaret etti. Ortadoğu’daki siyasi ve askeri gerginliklerin had safhaya ulaştığını belirten Avdagiç, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırıların ve bölgeyi savaş alanına çevirmesinin dünya ekonomisi üzerinde derin etkiler yarattığını vurguladı.
“Döviz Rezervleri Tarihi Zirveye Ulaştı”
Avdagiç, finansal istikrar programının işletmeler üzerindeki etkilerine ilişkin de görüşlerini paylaştı. 2023 Haziran seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında yapılan köklü değişikliklerin etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğini belirten Avdagiç, “TCMB’nin döviz rezervleri tarihi zirvelerine ulaştı. Cari işlemler dengesinde ise iyileşme sürüyor. Bozulan bütçe dengesi yeniden sağlandı.” ifadelerini kullandı.
“Kredi Koşulları Makul ve Kademeli Olarak İyileştirilmeli”
Kredi büyümesine getirilen sınırlamanın enflasyonla mücadelede önemli bir araç olduğunu kabul eden Avdagiç, bu durumun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti. KOBİ’lerin finansal koşullarının iyileştirilmesinin kritik bir adım olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Bir ülkenin yatırım ekosistemi, KOBİ’ler üzerinde yükselir. KOBİ temelli bir ekosistem iyileştirildikçe, büyük ölçekli yatırımları çekmek daha mümkün hale gelir.” dedi.
Avdagiç, finansal sıkılaşmanın finansal dayanıklılığı tehlikeye atmaması gerektiğinin altını çizdi ve “Finansman koşullarının makul ve kademeli bir şekilde iyileştirilmesi ihmal edilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.
No comment